Nová Paka - Střední škola gastronomie a služeb nabízí veřejnosti další zajímavou aktivitu.
Jako jedna z 22 škol v republice se zařadila do projektu vzdělávání, který se zaměřuje na dospělé klienty. Ti mohou
po absolvování kurzů získat potřebné osvědčení pro svoji práci.První „dospěláky„ vyučoval v pondělí pekařský mistr
Rudolf Eliáš v učňovském středisku v Havlově ulici.
Vysvětluje nám, že jde o projekt UNIV 2. V Nové Pace je například určen cukrářům, kuchařům, kteří nemají v oboru
pekař výuční list a chtějí si osvojit toto řemeslo.
„Od nás získají během kurzu doklad o vzdělání. Šest prvních zájemců se v našich hodinách učí přepočítávat receptury,
připravovat a poznávat suroviny, mísit těsto, tvarovat různé druhy výrobků. Jde jim to výborně, jsou to lidé z
praxe,” hodnotí šestičlennou skupinu mistr odborného výcviku.
„Přihlásil jsem se, abych se naučil nové věci. Jsem vyučen v jiném oboru, nyní pracuji v pekařství. Chci získat nové
zkušenosti, poznatky,” říká Zdeněk Drcmánek z Dobrušky. V Nové Pace je spokojen a nadšen zařízením střediska.
Něco o projektu
Škola v Nové Pace je zapojena do projektu UNIV 2 KRAJE. Ten je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Pomáhá středním školám při proměně v centra celoživotního učení, která přijmou nejen žáky v rámci počátečního vzdělávání, ale budou nabízet i nejrůznější formy dalšího zdokonalování pro dospělé. Do projektu jsou zapojeny školy ze všech krajů ČR kromě Prahy.
Tato centra sdružená v sítě budou poskytovat vědomosti jak v oborech počátečního vzdělání, tak široké spektrum dalších možností. Rozšíření nabídky kurzů má přispět ke zvýšení účasti obyvatel na dalším vývoji vědomostí. Po ukončení školy se totiž dále vzdělává pouze menší část obyvatel ČR, a to už při rychlých ekonomických i společenských změnách globalizovaného světa nestačí.
Novopacká škola chystá další kurz pro švadleny a cukráře.